EVSEL ATIKLAR
1. Evsel atık diye tabir edilen çöplerde genelde adından da anlaşılacağı gibi evlerden, ofislerden ve işyerlerinden çıkan tıbbi açıdan halk sağlığını direk etkilemeyen fakat atımı doğru yapılmayan, saklanması doğru yapılmayan her çöp gibi evsel atıklarda doğru prosedürlerde saklanmadığı ve atılmadığı zaman insan sağlığını direk etkiler ve tehlike içerir. Evsel atıklar mavi büyük boy çöp torbalarına konularak yine evsel atıklar için ayrılmış çöp konteynırlarına konularak muhafaza edilirler. Çöp konteynırlarının muhafaza edilmesi gereken yer ise çöp merkezleridir. Bu bölümler soğuk hava ile soğutularak çöplerin kokmaması ve muhafazası sağlanır. Evsel atıkların torbalanması sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar;
- a. Cam atıklar bu torbaya konmaz.
- b. Tıbbi atıklar ve sharpbox’lar bu torbaya konmaz.
- c. Kum, çimento, harç gibi inşaat malzemeleri bu torbaya konmaz.
- d. Sıvı atıklar bu torbaya konmaz. (Eğer, sıvı atık az ise2 torbaya geçirilerek çöp merkezine götürülürken ve atım sırasında patlamaması ve delinmemesi için artı çevreye zarar vermemesi için bu yöntemle atılabilinir.)
- e. Torbayı sınırından fazla doldurulmaması ve ağzının çok sıkı bir şekilde bağlanması gerekir.
- f. Ağır çöplerin torba sayısı olarak fazlalaştırılıp, bölünerek atılması.
2. Evsel atıkların atılmasında ve saklanmasında yukarıda yazılı hususlara dikkat edilmesi çevre ve insan sağlığı açısından önem taşır.
3. Dolan torbalar en kısa zamanda çöplerin atım süresine kadar muhafaza edileceği noktalara götürülmelidir.
4. Torbaların bağlanması sırasında torbada oluşacak havanın giderilmesi için bağlama sırasında üst bölgeden havası alınarak torba bağlanır ve bu şekilde atılır. Aksi durumda şişkin torbalar hem saklamada fazla yer kaplayacaktır, hem de sıkışmadan dolayı patlayabilir. Böyle durumlarda çöpler kötü bir görüntü ve sağlıksız bir ortam yaratır.
Bu güzel bilgilendirme için teşekkürler..